Pidä koiran turkki kiiltävänä ja hyvinvoivana

Pidä koiran turkki kiiltävänä ja hyvinvoivana

Koiran turkinhoito on olennainen osa lemmikin hyvinvointia, ja sen merkitys ulottuu paljon pidemmälle kuin vain ulkonäköön.

Koiran turkinhoito on olennainen osa lemmikin hyvinvointia, ja sen merkitys ulottuu paljon pidemmälle kuin vain ulkonäköön. Säännöllinen ja asianmukainen turkinhoito edistää koiran terveyttä ja hyvinvointia monin tavoin.

Ensinnäkin, säännöllinen harjaaminen poistaa irtoavan karvan ja estää takkujen muodostumisen, mikä on erityisen tärkeää pitkäturkkisille roduille. Takuttomana turkki pystyy paremmin suojaamaan koiraa sään vaihteluilta ja ulkoisilta ärsykkeiltä. Pienetkin takut tuppaavat poistamattomina laajenemaan ja huopaantumaan koiran ihoon kiinni niin, että niitä on jopa vaikea poistaa. Takut nipistelevät koiraa sen liikkuessa, iho ei hengitä, ne kutiavat ja koiran vointi ei ole hyvä. Huopaantunut turkki joudutaan usein leikkaamaan kokonaan pois tai ajamaan koneella. Tällöin uuden karvan kasvatus ottaa aikaa. Säännöllinen takkujen poistaminen harjaamalla on erittäin tärkeää. 

Lisäksi harjaaminen stimuloi koiran ihon verenkiertoa ja levittää ihon luonnollisia öljyjä pitkin karvaa, mikä auttaa pitämään ihon terveenä ja turkin kiiltävänä. Tämä voi myös vähentää kutinaa ja hilseilyä sekä estää ihotulehduksia.

Peseminen on toinen tärkeä osa turkinhoitoa, ja se tulisi tehdä säännöllisesti koiran tarpeiden ja elinympäristön mukaan. Käytä aina koirille tarkoitettua shampoota, joka on hellävarainen koiran iholle ja turkille. Vältä ihmisten shampoita, jotka voivat ärsyttää koiran ihoa ja kuivattaa turkkia. Pesuväli riippuu paljon koiran rodusta, turkin tyypistä ja sen laadusta. Useimmille kotikoirille riittää pesuvälin ohjenuoraksi se, että pese koira kun se on likainen.  Koirien tassuja voi kurakelien aikaan huuhtoa jokaisen lenkin jälkeen, mutta kunnon shampoolla tapahtuva pesu voi tapahtua harvemmin. 

Pitkäturkkisten koirien kanssa pesuvälin tulee olla lyhempi, sillä likainen karva takkuuntuu ja katkeilee helposti. Lisäksi turkki ei likaisena kasva. Likaiseen karvaan tarttuu myös lenkillä kaikki risut, lehdet ja roskat helposti. Tiheämmin tapahtuviin pesuihin on hyvä valita koirien iholle ystävällinen,hellävarainen shampoo. Apipetilla on muutamakin herkälle iholle ja toistuviin pesuihin tarkoitettu shampoo ja hoitoaine. Ne soveltuvat erinomaisesti paitsi herkkäihoisille ja allergisille koirille, niin ihan kaikille muillekin. Ne ovat erinomaisia kotikoirien pesuissa ja soveltuvat hyvin myös näyttelykoirien tiheämmän pesuvälin niin sanottuihin välipesuihin.  

Lisäksi kynsien leikkaaminen ja korvien puhdistaminen ovat osa kokonaisvaltaista turkinhoitoa. Liian pitkät kynnet voivat aiheuttaa epämukavuutta ja jopa vaurioittaa koiran jalkoja, kun taas lika ja kosteus voivat aiheuttaa korvatulehduksia, jos korvia ei pidetä puhtaina ja kuivina.

Koiran turkinhoito ei ole vain ulkoista kauneutta, vaan se on myös tärkeä osa koiran terveyttä ja hyvinvointia. Säännöllinen hoito auttaa pitämään koiran ihon ja turkin terveenä, mikä puolestaan vaikuttaa myönteisesti koiran yleiseen hyvinvointiin ja elämänlaatuun. Muista siis antaa karvaiselle ystävällesi ansaitsemaansa huolenpitoa ja rakkautta myös turkinhoitohetkien muodossa.

Tutustu Apepetin shampoisiin ja hoitoaineisiin auttamaan koirasi turkin ja ihon hoitoa. Jaa käyttämällä suosikkipalveluasi